STUBLOGS

Consells per una bona ortografia i presentació als exàmens

A partir de juny de l’any 2025, a les Proves d’Accés a la Universitat, la correcció gramatical i ortogràfica adquiriran una importància que abans no tenien, de manera que l’ortografia, la coherència i la correcció gramatical representaran un 10% de la nota de cada pregunta. Això significa que heu d’anar molt en compte a l’hora de redactar les vostres respostes si no voleu que una penalització pugui reduir la vostra qualificació. La presentació també serà tinguda en compte a l’hora de donar una nota definitiva a les vostres proves.

Per evitar ensurts, és important posar fil a l’agulla i començar a millorar, si és necessari, la nostra presentació dels exàmens. Des d’Stublogs us volem ajudar donant-vos una sèrie de consells per superar les vostres dificultats. Cal tenir en compte que molts centres educatius ja estan implementant aquests criteris d’avaluació i, per tant, com més aviat us hi poseu, millor preparats estareu per les PAU.

Consells per una bona ortografia i presentació

  1. Pel que fa a la presentació, és important que la vostra cal·ligrafia sigui fàcilment llegible. Una lletra difícil de desxifrar pot dificultar molt la comprensió del professor que corregeix i això no us beneficia.
  2. Cal deixar marge al costat esquerre del full de respostes i no apurar el marge dret. A les PAU, molts exàmens tenen l’espai de la resposta pautat.
  3. Tenint en compte el punt anterior, cal ajustar la nostra mida de lletra a l’espai que tenim disponible per respondre, així evitarem quedar-nos sense espai.
  4. És important escriure en línia horitzontal deixant sempre el mateix espai entre línies. Ni desviacions cap amunt ni cap avall.
  5. Procurem, si és possible, redactar la resposta havent fet un esquema previ per tal d’evitar esmenes que embrutin el nostre text.
  6. Intentem tenir la cal·ligrafia més clara possible. Per alguns pot resultar difícil però cal fer un esforç. Recordeu que escrivim per a que se’ns entengui, no per confondre al corrector. En algunes matèries, sobretot les llengües, una mala cal·ligrafia pot tenir com a conseqüència una correcció errònia.
  7. Pel que fa a l’ortografia, cal fixar-se sobretot en escriure correctament els conceptes clau de cada matèria i recordar que hi ha conceptes que són noms propis i porten majúscula.
  8. Evitem confusions entre català i castellà. De vegades hi ha errades per una barreja incorrecta dels dos idiomes.
  9. Durant el curs, feu-vos un petit glossari de paraules que són importants a cada matèria per tenir present com s’escriuen i no cometre errades. Pot ser una mica incòmode però us ajudara a escriure-les bé.
  10. Pel que fa a Llengua Catalana, marqueu bé els accents oberts i tancats. Que quedi ben clar de quin tipus són.
  11. Si és possible, utilitzeu paraules que tingueu clar com s’escriuen. Davant del dubte, busqueu algun sinònim.
  12. No escriviu frases excessivament llargues per evitar que les vostres explicacions siguin confuses. Si ho feu, rellegiu-les per confirmar que tinguin sentit.
  13. Un cop acabat l’examen, rellegiu almenys dos cops les vostres respostes. Segur que trobareu alguna errada que podreu corregir.

Si aquests consells us han semblat útils, també podeu llegir el nostre altre post dels 11 consells per superar la Selectivitat.