Segons una nota de premsa que el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació va fer pública ahir, s’ha posat en funcionament el cercador Eureca! (Enllaç Unificat a Recursos Electrònics de Catalunya), per tal de facilitar la consulta i difusió del patrimoni digital que hi ha dipositat en diferents institucions de Catalunya.

Crec que és un recurs força interessant tant pel professorat com per l’alumnat, i que pot ser una eina molt útil per trobar documentació utilitzable en determinats tipus de Treball de Recerca.

A més a més de facilitar un accés directe a la Biblioteca multimèdia Europeana (o biblioteca digital europea), ens permet visualitzar i consultar uns 170.000 objectes digitals, encara que està previst anar incorporant progressivament nous materials pertanyents a d’altres arxius, museus,…

Les persones que hi esteu interessades podeu accedir, de moment, a la consulta de les següents col.leccions:

RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert) en la que es poden consultar, en accés obert, els articles a text complet de revistes científiques, culturals i erudites catalanes, sobre diferents matèries.

revistesaccesobert

Cartoteca Digital de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, que posa a l’abast del públic milers de documents cartogràfics digitals organitzats en col·leccions temàtiques. Hi podeu trobar mapes de Catalunya, d’Espanya, d’Europa, d’Àfrica, d’Amèrica, d’Àsia i Oceania,.. des del segle XVI fins l’actualitat, així com fotografies aèries de pobles i ciutats de Catalunya dels anys 30 del segle XX, i fotoplànols de diferents indrets del pais fets els anys 40 del mateix segle XX.

cartoteca-digital

–       Memòria Digital de Catalunya del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya, i on  es poden consultar, en accés obert, col·leccions digitalitzades de revistes catalanes antigues, fotografies, mapes, cartells, ex-libris, etc. relacionats amb Catalunya

memoria-digital-catalunya

Escena Digital (de l’Institut del Teatre) que ens permet consultar un ampli recull de documents relacionats amb l’art escènic com ara cartells, indumentària, titelles, i una col.lecció especial dedicada a la figura de Margarida Xirgu.

escena-digital

Tesis Doctorals en Xarxa, del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya, és un dipòsit de tesis doctorals que es poden consultar online i que han estat llegides a diferents universitats.

RECERCAT, del Dipòsit de la Recerca de Catalunya, és un recull de documents digitalitzats, tant d’universitats com de centres d’investigació, i que inclou articles, comunicacions a congressos, projectes de final de carrera, memòries tècniques,…

recercat

MDX (Materials Docents en Xarxa) format per materials i recursos digitals procedents de l’activitat docent duta a terme en diferents universitats.

materialsdocentsxarxalogo

ARCA o Arxiu de Revistes Catalanes Antigues, que és un portal en el que hi podem trobar col.leccions completes de publicacions periòdiques tancades que han tingut una gran influència en la societat i cultura de Catalunya.

arca eureca