La Biblioteca Nacional de França presenta una meravellosa i molt completa exposició virtual (en francès i en anglès) sobre el tema de la Utopia. Consta de múltiples apartats, en cadascun dels quals hi ha la corresponent explicació així com un reguitzell de documents gràfics relacionats; entre ells, es poden destacar els següents:
Concepte i definició
Els orígens i fonaments
Altres móns són possibles
Evolució en el transcurs del temps
Somnis i malsons

També hi ha uns zooms temàtics que descriuen de forma escrita i il•lustrada conceptes lligats a l’evolució de la Utopia.

Voldria destacar, sobretot, un apartat dedicat als visionaris que, en diverses èpoques, varen intentar aplicar el model de la Utopia a les societats en les que vivien:
– Guillaume de Digulleville (monjo que, en el segle XIV, va publicar “El pelegrinatge de la vida humana”)
– Theodore de Bry (gravador del segle XVI que va fer il•lustracions de les noves terres descobertes)
– Étienne-Louis Boullée (arquitecte dels segle XVIII que amb les seves obres intenta expressar les aspiracions del seu temps).
– Claude-Nicolas Ledoux (que en el segle XVIII fou el precursor de l’urbanisme social)
– Villemard (que a començaments del segle XX, va dibuixar vinyetes futuristes sobre com seria la societat l’any 2000; no us perdeu la que preveu l’aplicació de les TIC a l’aula!).
Eslògans del maig del 68 (oferiu flors als rebels que fracassaren!)

També hi ha un apartat dedicat a un ampli recull bibliogràfic de documentació de tot tipus i unes pistes pedagògiques que permeten fer el seguiment de les explicacions de l’exposició virtual.

3 86
slog2d 01