Les noves tècniques de digitalització permeten que, cada dia més, es puguin consultar múltiples documents de tot tipus i que, fins ara, només eren accessibles de forma personal i presencial. Crec que, d’aquesta manera, es facilita la tasca d’investigació no solament als erudits en la matèria, sinó també al professorat i a l’alumnat que vulgui fer qualsevol tipus de recerca de caire documental. Aquests dies he estat repassant l’actualització d’un ampli arxiu de documents digitalitzats que es poden consultar en accés obert i que, amb el nom de Memòria Digital de Catalunya, inclou col·leccions de revistes antigues, fotografies, mapes, cartells, etc. relacionats amb Catalunya i amb altres indrets. Es tracta d’un dipòsit cooperatiu en el que hi participen institucions de la Generalitat, universitats catalanes, l’Ateneu Barcelonès, el Centre Excursionista de Catalunya, i la Biblioteca de Catalunya. En la seva pàgina d’inici, hi trobareu les instruccions per tal de navegar per les diferents col·leccions de les quals us en voldria destacar les 14 següents:

Fons de la Guerra de Successió (1702-1714): inclou un total de 37 documents dels 2 bàndols i que formen part del fons documental de la Universitat Pompeu Fabra.

STUBLOGS Xarxa i Pissarra

Guerra de la Independència (1808-1814): consta de més de 650 documents (comunicats, proclames,…) dipositats i digitalitzats a la Universitat Pompeu Fabra.

STUBLOGS Xarxa i Pissarra

Fons dels regnats de Ferran VII i Isabel II (1814-1868): recull de 636 documents de diversos tipus publicats en el transcurs d’aquest període històric que es troben dipositats a la Universitat Pompeu Fabra.

STUBLOGS Xarxa i Pissarra

Fons digital Oriol Martorell: amb un total de 46 cartells i programes de concerts des de l’any 1946 fins al 1996, i que es troben al Dipòsit Digital de la Universitat de Barcelona.

STUBLOGS Xarxa i Pissarra

Manuscrits de l’Ateneu Barcelonès: més de 250 documents de temàtica molt variada (mercantil, teatral, musical,…) dipositats a la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès.

STUBLOGS Xarxa i Pissarra

Mapes antics del Centre Excursionista de Catalunya: col.lecció de 105 mapes i plànols de diferents països i ciutats des del segle XVII fins la primera meitat del segle XX i que formen part de l’arxiu del Centre Excursionista de Catalunya.

STUBLOGS Xarxa i Pissarra

Premsa Política Clandestina: amb un total de 114 publicacions de diversos sindicats en el temps del franquisme i que estan dipositades a la Universitat Autònoma de Barcelona.

STUBLOGS Xarxa i Pissarra

Arxiu de Revistes catalanes antigues: inclou 63 publicacions periòdiques ja desaparegudes que han estat representatives dins la cultura i la societat catalana. Està impulsat per la Biblioteca de Catalunya, i permet accedir a les col·leccions completes d’aquestes revistes com són, entre d’altres, les següents: Pèl & ploma, La tralla, Vida lleidatana, “Lo noy de la mare“, “El Europeo“, “La flaca“, Gent nova, “La campana Eulalia“, Cuca fera, Curial, etc.

STUBLOGS Xarxa i Pissarra

Fons fotogràfic Salvany: conté aproximadament 10.000 imatges, dipositades a la Biblioteca de Catalunya, que van ser obtingudes pel Dr. Josep Salvany entre els anys 1911 i 1926, i estan presentades en clixés positius i negatius en placa estereoscòpica de vidre en format 6 x 13 cm. La visualització d’aquestes fotografies permet un recorregut per la crònica social i cultural de la Catalunya de principis del segle XX, ja que hi ha imatges de la gent del carrer, de paisatges, pobles, ciutats, monuments,.., i, a tall d’exemple, us recomano visionar les següents: Fira de mostres de Barcelona, a la font del lleó, Els tres tombs, platja de Roses, esquí, port de Barcelona, Tibidabo, Passeig de Gràcia, Plaça de Catalunya nevada, casament al carrer Pelai, carnisseria a Martorell, mercat de bens a Barcelona, avions, carrer Pelai, el vapor “Ciudad de Tortosa”, platja de Blanes, …

STUBLOGS Xarxa i Pissarra

 

Dr. Sabater Pi. Dibuix naturalista: col·lecció que consta de més de 1.500 dibuixos i aquarel·les que va fer l’eminent primatòleg en el transcurs de més de 50 anys i que està dipositada a la Universitat de Barcelona. Aquest naturalista, que també és molt conegut per haver trobat i portat al Zoo de Barcelona el goril·la albí “Floquet de neu“, recopila les imatges en 27 carpetes dedicades a les diferents temàtiques com poden ser: Etnografia de pobles africans, fauna de primats, flors de clima tropical, paisatges de Catalunya,…

STUBLOGS Xarxa i Pissarra

 

Mapes antics de Catalunya de l’Institut Cartogràfic de Catalunya: dins de l’àmplia cartoteca que ofereix l’Institut Cartogràfic de Catalunya, aquí es presenta una selecció de 43 mapes de Catalunya de diferents èpoques (des del segle XVII fins el segle XX). D’entre ells, voldria destacar-ne els següents: mapa de l’any 1660, mapa de l’any 1697, mapa de l’any 1756, mapa de l’any 1828, mapa de l’any 1906, mapa de l’any 1929,…

STUBLOGS Xarxa i Pissarra

 

Fotografia antiga de Catalunya de l’Institut Cartogràfic de Catalunya: inclou 109 fotografies aèreis fetes l’any 1929 per Josep Gaspar que va ser un dels pioners de la fotografia aèria i del cinema a Catalunya. Estan dipositades a l’Institut Cartogràfic de Catalunya i, moltes d’elles, permeten apreciar els canvis que, dissortadament, han patit les nostres costes com a conseqüència de la massificació del turisme i l’especulació immobiliària. A tall d’exemple, us recomano que mireu les fotografies següents: Aigua Blava-Fornells a Begur, Arenys de Munt, Blanes, Calella de Palafrugell, Canet de Mar, costa entre Tossa i Sant Feliu, Camp de futbol de les Corts, Igualada, Lloret de Mar, Mataró, port de Barcelona, Roses, Salou, Terrassa, Girona, Lleida, Tarragona, Barcelona: Diagonal-Passeig de Sant Joan, …

 STUBLOGS Xarxa i Pissarra

Manuscrits de la Biblioteca de Catalunya: consta d’un total de 102 documents, molts dels quals corresponen a l’època medieval, i que estan dipositats a la Biblioteca de Catalunya. Entre ells hi podeu trobar: Cròniques d’en Bernat Desclot, Crònica del rei Pere III, Gramàtica catalana del segle XVIII, Homilies d’Organyà, Quadern de Geometria del segle XVIII, “Vita di Don Rodrigo Borgia che fu poi Pontifice“, …

 STUBLOGS Xarxa i Pissarra

Incunables de la Biblioteca de Catalunya: permet la consulta de 18 d’aquestes valuoses peces que són propietat de la Biblioteca de Catalunya, com és el cas de:Constitucions de Cathalunya (any 1493)“, “Histories e conquistas de Cathalunya“,”Poeticon astronomicon“, “Proverbios de Séneca“, “Regiment de la cosa publica“, “Sphaera mundi“, “Stultifera navis“,…

STUBLOGS Xarxa i Pissarra