Dins la problemàtica mediambiental que tenim actualment, uns dels aspectes més importants a tenir en compte és la conservació i manteniment de la biodiversitat que intenta aconseguir la supervivència de les espècies autòctones amenaçades per les activitats humanes. És per això que cal crear uns espais naturals protegits que permetin la conservació dels ecosistemes. A Catalunya, el Departament de Medi Ambient i Habitatge és el responsable de la conservació d’aquests espais naturals, i té una pàgina web anomenada Parcs de Catalunya en la que podem trobar informació sobre els diferents tipus que hi ha actualment:

Parcs nacionals, que són espais naturals monumentals, amb gran interès biològic i que no han estat modificats per l’acció humana. És el cas d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Parcs naturals, que són espais naturals que cal preservar per les seves característiques geològiques i biològiques, però en els que es permeten algunes activitats tradicionals d’explotació dels recursos naturals i determinades intervencions en el paisatge. Actualment n’hi ha un total d’onze: Parc Natural de l’Alt Pirineu, Aiguamolls de l’Empordà, Parc Natural del Cadí-Moixeró, Cap de Creus, Delta de l’Ebre, Els Ports, Montseny, Montserrat, Sant Llorenç de Munt, Serra del Montsant, Zona volcànica de la Garrotxa.

Paratges naturals d’interès nacional, que són espais naturals poc extensos però d’una bellesa singular. En ells s’hi poden fer activitats tradicionals d’aprofitament dels recursos naturals. Són els tres següents: L’Albera, Poblet i Massís del Pedraforca.

Reserves naturals, que són espais naturals creats per tal de protegir ecosistemes que mereixen una protecció especial. Un exemple n’és el Delta del Llobregat.

Reserves marines, com és el cas de les Illes Medes.

A més a més de consultar la informació que ens ofereix sobre els parcs, a la mateixa pàgina web també ens podem descarregar l’opuscle informatiu Parcs de Catalunya.

parcs-de-catalunya.gif