El mes de febrer és sinònim de prematrícula de les Proves d’Accés a la Universitat i cal anar en compte de fer-la correctament. Aquest any, deprés d’un parèntesi, torna a aperèiexr la disjuntiva entre Història de la Filosofia i Història. Segurament molts de vosaltres tindreu dubtes a l’hora d’escollir una o altra matèria i cal pensar que, un cop una matèria s’ha escollit a la prematrícula, ja no es pot canviar en el moment de la matrícula oficial. Es per això que volem ajudar-vos a fer més fàcil aquesta elecció donant-vos algunes indicacions que us poden ser útils.

HISTÒRIA DE LA FILOSOFIA. Estructura de l’examen. Criteris generals d’avaluació

Pel que respecta a la prova d’Història de la Filosofia, cal destacar que és un examen en el qual no hi ha preguntes de teoria i, per tant, cal tenir una bona capacitat d’expressió escrita. A més, hi ha una pregunta en la qual es valora l’opinió personal de l’alumnat, per tant, no hi ha la possibilitat de repetir allò que hem estudiat a base de memòria. Cal crear i articular el text escrit i això implica la necessitat de saber explicar clarament  què volem contestar.

També és important tenir un bon nivell de comprensió lectora. Hi ha textos que poden ser complicats d’entendre i cal tenir un bon domini del vocabulari i de la sintaxi per poder assimilar-los perfectament. Cal recordar també que sis punts de l’examen estan vinculats a la lectura i comprensió d’un text.

HISTÒRIA. Estructura de l’examen. Criteris generals d’avaluació.

L’examen d’Història té un temari molt extens i, de vegades, resulta difícil retenir noms, dates, personatges i esdeveniments històrics. Té un component més memorístic però no podem caure en la trampa de pensar que només amb la memòria podem aprovar fàcilment perquè també hi ha preguntes que requereixen capacitat d’interpretació de fonts històriques i de relació entre situacions i esdeveniments. També, igual que en el cas d’Història de la Filosofia, és necessari  tenir una bona capacitat d’expressió escrita, sobretot a les preguntes sobre la font històrica proposada.

Finalment, en qualsevol cas és molt important tenir en compte quatre qüestions fonamentals a l’hora de fer la tria de la matèria:

  • A les PAU hi anem a obtenir el màxim possible de punts en cada examen, per tant cal escollir la matèria en la qual creiem que podem treure millor puntuació.
  • En cas que segueixi el dubte, hauríem d’escollir aquella matèria que ens resulta més fàcil d’estudiar i resoldre l’examen.
  • I, sobretot, no hauríem de triar per exclusió, és a dir, escollir la matèria que ens faci menys por. De vegades  la por és mala consellera.
  • No dubteu a consultar als vostres professors d’ambdues matèries si esteu indecisos. Ells us poden aconsellar per tal que tingueu més elements de judici per decidir.

Esperem que prengueu la millor decisió i que aquestes indicacions us puguin servir a l’hora d’escollir.